Se lahko isti dan sončim v solariju in na naravnem soncu?
Temu se je treba po možnosti izogibati, da dnevna doza UV-žarkov ne bi bila prekoračena, ker bi to lahko povzročilo opekline.

Lahko grem tudi v nosečnosti v solarij?
Če se vam ni treba izogibati naravnemu soncu, smete iti tudi v solarij. Odsvetujemo pa predolgo sončenje, ki bi povzročilo splošno obremenitev telesa. V dvomljivih primerih vprašajte za nasvet svojega zdravnika.

Smejo v solarij otroci in ljudje s kožo tipa I?
Otroci in ljudje s kožo tipa I reagirajo zelo občutljivo na sonce in se morajo po mnenju dermatologov odreči sončenju. Popolnoma se izogibati sončnim žarkom in solariju pa po drugi strani pomeni, da se odrečejo pomembnim pozitivnim učinkom (vitamin D3 - fotosinteza).

Na kaj je treba paziti pri sredstvih za sončenje?
Če so sredstva medicinsko oz. dermatološko preskušena, proti njim ni nobenih pomislekov. Odsvetujemo pa netestirane pilule ali kreme za sončenje. Tudi tukaj je treba v primeru dvoma poiskati nasvet zdravnika ali apotekarja.

Zakaj koža ne porjavi na vseh mestih enako?
Notranje površine rok in nog slabše porjavijo, ker vsebujejo manj celic za tvorbo pigmenta kot druga koža. Tudi obraz ne porjavi tako dobro, ker ima po naravi debelejšo roženo plast - posebej za zaščito pred žarki UV-B. Sončne pege in pigmentne lise vsebujejo posebno dosti pigmentov in postanejo zato mnogo hitreje temne kot drugi deli kože. Mesta, ki pritiskajo ob podlago, so slabše prekrvavljena. Pomanjkanje kisika lahko povzroči zmanjšano obarvanost melaninskega pigmenta. Za porjavelost brez lis so torej primerna posebna ležišča za sončenje z ergonomsko oblikovano ležalno površino.

Kaj storiti, če se kljub vsemu pojavijo opekline?
Pri lažjih opeklinah je najboljše počakati, da minejo. To pomeni: za nekaj dni prekinemo sončenje, kožo negujemo z vlažilnimi sredstvi in mnogo pijemo. Če so opekline hude, gremo k zdravniku ali poiščemo nasvet v lekarni.

Kako dolgo drži rjava barva?
Približno dva do štiri tedne po zadnjem sončenju. Zaradi naravnega obnavljanja kože zgornje celice nenehno odmirajo in se gulijo. Po kakih 28 dneh se koža obnovi. Z ustrezno nego - s specialno solarno kozmetiko - se lahko porjavelost kože dalj časa ohrani.

Kako lahko podaljšamo dopustniško porjavelost?
Enkrat do dvakrat na teden lahko obiščete solarij. Nekaj minut sončenja že popolnoma zadošča, da ohranite svojo dopustniško porjavelost.